Goed deskundigenonderzoek leidt tot een goed deskundigenbericht. Of niet? De valkuilen.
Het onderzoek van een deskundige vangt veelal aan met een benoemingsvonnis. Daarin worden de door partijen aangereikte en door de rechter overgenomen vragen gesteld aan de deskundige. Deze vragen moeten resulteren in antwoorden die bruikbaar zijn voor de rechter. Voor de deskundige zijn deze vragen het uitgangspunt.
Afhankelijk van het vakgebied en de ervaring van de benoemde deskundige kiest deze een onderzoeksmethode. Het onderzoeksobject in aanmerking genomen is dat bijvoorbeeld fysiek onderzoek, al dan niet op locatie, dossieronderzoek, laboratoriumonderzoek of een combinatie van deze of andere onderzoeksmethoden. Wat bepaalt wat een goede onderzoeksmethode is? Wat is een goede manier om dat te bepalen?
In veel gevallen zal de deskundige, op grond van het onderzoek, vragen aan partijen hebben. Wat is een goede werkwijze om te bepalen welke vragen gesteld moeten worden? Wat bepaalt of de te stellen vraag goed is?
Partijen reageren mondeling of schriftelijk op de vragen van de deskundige. Hoe kan de deskundige er zeker van zijn dat de gestelde vragen zijn begrepen zoals ze bedoeld waren? Worden de gegeven antwoorden door de deskundige begrepen zoals ze door partijen waren bedoeld? Hoe worden de antwoorden van partijen op de juiste wijze vastgelegd en hoe worden de resultaten daarvan op de juiste wijze verwerkt in het deskundigenbericht?
Informatie en inschrijven via deze pagina.